Här har vi sammanställt vanliga frågorna vi kunde komma på. Är det något annat du undrar över? Mejla info@blueshield.se så återkommer vi så fort vi kan.
Vad gör Blue Shield?
Blue Shield arbetar för att skydda kulturellt arv i krigs- och katastrofområden. Arbetet fokuserar på att förhindra skador på kulturarv som museer, arkiv, bibliotek, monument och andra viktiga kulturella och historiska platser. Organisationen verkar i enlighet med Haagkonventionen från 1954, som syftar till att skydda kulturarv under väpnade konflikter.
Blue Shield engagerar sig i olika aktiviteter, inklusive att utbilda militär personal, myndigheter och lokala samhällen om vikten av att skydda kulturarv. De hjälper även till att kartlägga och dokumentera kulturarv för att underlätta skydd och restaurering i händelse av skador. Organisationen är aktiv i olika länder och samarbetar med UNESCO och andra internationella och lokala aktörer för att främja och upprätthålla skyddet av kulturarvet världen över.
Blue Shield Sweden är en ideell medlemsförening som utgör den svenska grenen av det internationella nätverket Blue Shield.
Vilka är Blue Shield?
Blue Shield International bildades 1996 av de fyra internationella kulturarvsorganisationerna för museer, fornlämningar/monument, bibliotek och arkiv (ICOM, ICOMOS, ICA och IFLA). Blue Shield International har en egen hemsida.
Därefter har det bildat nationella organisationer av Blue Shield med hjälp av nationella representanter för museer, fornlämningar/monument, bibliotek och arkiv (ICOM, ICOMOS, ICA och IFLA).
Blue Shield Sweden bildades som ideell förening i Sverige 2024 av Svenska ICOM, Svenska ICOMOS, Svenska Riksarkivet, Kungliga biblioteket. Stadgar är godkända av Internationella Blue Shield.
Vilka har grundat Blue Shield Sweden?
Grundarna av föreningen Blue Shield Sverige är de svenska nationella kommittéerna för följande internationella organisationer (kallade de fyra grundarna):
• ICOM (International Council of Museums)
• ICA (International Council on Archives) representerad av Riksarkivet (RA)
• IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) representerad av Kungliga biblioteket (KB)
• ICOMOS (International Council on Monuments and Sites)
Vilka sitter i styrelsen?
Besök sidan styrelsen för mer information.
Är det Blue Shield som sätter ut de blåvita sköldarna?
Nej. Den blåvita skölden markerar fornlämningar, byggnader och objekt som har skydd enligt Haagkonventionen, vilket innebär en juridisk status och en varning och påminnelse om vikten av att skydda kulturarv. I Sverige godkänns utmärkningen av Riksantikvarieämbetet efter ansökan från länsstyrelserna.
Vad kan man göra om man vill engagera sig?
Om du vill bli medlem kan du gå till sidan medlemskap och fylla i en ansökan, så hör vi av oss. Om du har andra tankar eller idéer kan du mejla info@blueshield.se
Vilka kan bli medlemmar?
Medlemskap regleras i våra stadgar § 6 som säger att Medlemskap i Blue Shield Sweden beviljas organisationer och institutioner (institutionsmedlem) samt personer (individuell medlem) som besitter expertis och verkar inom områden relaterade till Blue Shields syften. Styrelsen godkänner medlemskap. En medlem i föreningen ska stödja föreningens syften och inte agera mot föreningens stadgar. Fyll i ansökan på sidan Medlemskap så hör vi av oss när din ansökan är behandlad.
Vad står i era stadgar?
Besök sidan stadgar för mer information.
Hur kommer man i kontakt med er?
Besök sidan kontakt i menyn.