I krig och konflikter har kulturarv alltid varit en måltavla. Angreppen på historiska byggnader och museer i Ukraina är bara de senaste exemplen på hur kulturarv systematiskt förstörs som en del av krigföring och propaganda. När identitet och historia utplånas, försvagas också samhällens motståndskraft. Trots detta har skyddet av kulturarv ofta haft en undanskymd roll i krisberedskap och totalförsvar. Nu tar Sverige ett viktigt steg för att ändra på detta. I augusti 2024 blev Blue Shield Sweden godkänt som en nationell kommitté inom Blue Shield International, sedan december 2024 också formellt registrerad som förening.
Skyddet av kulturarvet – en kollektiv skyldighet och strategisk prioritering
Krig, naturkatastrofer och medvetna attacker mot kulturarv utgör allvarliga hot mot mänsklighetens historia och identitet. Förstörelsen av kulturarv i Ukraina, Syrien och Afghanistan visar att hoten är globala och kräver samordnade internationella insatser. Att försvara kulturarvet är därför inte bara en moralisk skyldighet utan även en strategisk nödvändighet. 1954 års Haagkonvention tillkom som ett svar på förödelsen efter andra världskriget och förbjuder attacker på kulturarv och dess användning för militära syften. Konventionens grundläggande princip är att en skada på ett lands kulturarv är en skada på hela mänskligheten. Genom denna rättsliga ram etableras ett internationellt skydd för vårt gemensamma arv, vilket blir alltmer nödvändigt i en tid där kulturarv medvetet används som en måltavla i konflikter.
Blue Shield: En global och nationell aktör
1996 grundades Blue Shield International av de fyra internationella kulturarvsorganisationerna för museer, fornlämningar/monument, arkiv och bibliotek (ICOM, ICOMOS, ICA och IFLA*). Syftet var att skapa en oberoende, internationell aktör som kunde fungera som ett starkt stöd för kulturarvsarbetet inom ramen för internationellt samarbete. Även om etableringen av organisationen skedde långt senare än Röda Korset är Blue Shield i allt väsentligt en motsvarande kraftsamling inom kulturarvsområdet. Blue Shield International arbetar nära UNESCO och är dess rådgivare i frågor som rör skydd av kulturarv vid väpnade konflikter, terrorism, naturkatastrofer och andra kriser. Organisationen har som mål att öka kunskapen om de regelverk som styr skyddet av kulturarv samt att utveckla kompetens och förebyggande åtgärder för att mildra konsekvenserna av extrema omständigheter och kriser som orsakas av väpnade konflikter och naturkatastrofer.
Den blåvita internationellt erkända Blue Shield-symbolen markerar fornlämningar, byggnader och objekt som har skydd enligt Haagkonventionen. Symbolen signalerar inte bara en juridisk status utan tjänar också som en varning, och en påminnelse om vikten av att skydda dessa ovärderliga resurser. I Sverige godkänns utmärkningen av Riksantikvarieämbetet efter ansökan från länsstyrelserna. Runt om i landet pågår för närvarande ett intensivt arbete med att inventera och lista skyddsvärda objekt inom ramen för uppbyggnaden av vårt svenska totalförsvar. Möjligheten att undanföra och evakuera allt som önskas är av många skäl inte möjligt. Erfarenheterna från andra länder visar att det behövs även andra åtgärder, verktyg och kompetenser för att skydda vårt kulturarv, exempelvis genom digitala sådana.
Sveriges kulturarvsprofession tar ansvar
Den ideella organisationen Blue Shield samlar olika professioner inom kulturarvssektorn för att gemensamt stärka förmågan att skydda vårt gemensamma kulturarv både på strategisk och operativ nivå, både globalt och nationellt. I Sverige stärks nu möjligheten till skydd av vårt gemensamma kulturarv genom bildandet av svenska Blue Shield. I nära samarbete med Rådet för skydd av kulturarv, Riksantikvarieämbetet, länsstyrelser och andra aktörer vill svenska Blue Shield bidra till att integrera kulturarvsfrågor i Sveriges totalförsvar. Den decentraliserade modellen för nationella Blue Shield-kommittéer innebär att varje land kan anpassa sitt arbete efter lokala behov och förutsättningar. I Sverige är vår ambition att kombinera detta med internationella erfarenheter för att skapa en stark och sammanhållen strategi för kulturarvets skydd. När det värsta händer ska det finnas människor runt om i landet som vet hur de kan hjälpa till.
Kulturarvets plats i totalförsvaret – en strategisk prioritering
Etableringen av svenska Blue Shield markerar även en möjlighet till strategisk fördjupning av landets försvars- och krisberedskap. Genom samverkan mellan aktörer nationellt och det internationella Blue Shield-nätverket kan Sveriges försvarsstrategi utvecklas så att kulturarv ses som en central del av vårt samhälles resiliens. Det svenska initiativet bygger på erfarenheter från andra länder där nationella Blue Shield-kommittéer har anpassat sitt arbete till lokala behov. Samtidigt bidrar det internationella samarbetet till att säkerställa en samlad och kraftfull respons på globala hot. Svenska Blue Shield kommer att arbeta aktivt för att öka medvetenheten om kulturarvets betydelse och de hot som riktas mot det. Genom utbildning och information kan både civila och militära aktörers förståelse för deras ansvar att skydda dessa resurser stärkas. Som partner till NATO kan Blue Shield även bidra till att integrera kulturarvsfrågor i militär planering och operationer. I stället för att uppfinna hjulet på nytt bör vi tillvara andra länders erfarenheter och kunskap och med detta som grund bygga ett skydd som svarar upp emot våra nationella behov.
Ett gemensamt ansvar – dags att agera
Att försvara kulturarvet och säkra att fysiska fornlämningar, museer, byggnader, arkiv osv bevaras är en fråga om identitet, historia och samhällens motståndskraft. När kulturarv försvinner, försvinner också delar av den kollektiva historia som binder oss samman. Att svenska Blue Shield nu finns och kan börja arbeta är ett viktigt steg, men det krävs fortsatt engagemang från myndigheter, beslutsfattare och samhället i stort för att stödja professionen inom kulturarvssektorn att göra detta.
Att bidra genom medlemskap
Att bli medlem i svenska Blue Shield är en möjlighet att konkret bidra till detta arbete. I en krissituation behöver många olika krafter agera, och nu finns en organisation där vi kan samlas, utbyta kunskaper och erfarenheter.
Styrelsen för Blue Shield Sverige inklusive adjungerade ledamöter, 2025-03-28
Helene Rånlund, Carl L. Thunberg, Malin Myrin, Marcus Bengtsson, Johanna Fries-Markiewicz, Greger Bergvall, Anna-Karin Johansson, Birgitta Johansen, Lisa Swedberg, Maria Dahlström, Anders Andersson
———————————————————————————————————————————–
* Förkortningar:
ICOM = International Council of Museums (i Sverige: Svenska ICOM)
ICOMOS = International Council on Monuments and Sites (i Sverige: ICOMOS Sverige)
ICA = International Council on Archives (i Sverige genom Riksarkivet)
IFLA = International Federation of Library Associations and Institutions (i Sverige genom Kungliga biblioteket)